Muziek verbindt harten

“Ladies and gentlemen”, zegt bassist Daniel enthousiast tegen iedereen in de zaal. “Give a big hand to the band!” De tieners van het muziekproject van Compassion in Jakarta gaan los. Ze hebben de afgelopen uren geleerd van de #FREEDOM band en brengen nu de theorie in de praktijk. “You guys are amazing”, glundert Gilbert na afloop. 

We hebben vandaag een Compassion project bezocht, waarbij we muziek workshops hebben gegeven aan pakweg 20 kinderen van 12/13 jaar. We zijn te gast bij Cahaya School of Music Bangsa. Een alternatieve middelbare school. Voornamelijk een school voor creatief talent. De leraar heeft de leerlingen heel veel aangeleerd. Al een tijd zitten ze echter op hetzelfde niveau, omdat ze onvoldoende tools hebben om verder te komen. Daar hopen wij een bijdrage in te kunnen leveren.

Het dak gaat er al vrij snel af. De tieners begroeten ons met een traditioneel nummer over Indonesië. Een groot deel van de jongeren bespeelt meerdere instrumenten. Eenvoudig wisselen ze de instrumenten met elkaar af. Het valt gelijk op dat etnische instrumenten gemixt worden met moderne instrumenten. Een combinatie die heerlijk swingt.

Kippenvel
Het team geniet zichtbaar, maakt filmpjes en foto’s. Daarna is het de beurt aan het team van de #FREEDOMtour om hun muzikaliteit te showen. Ze kiezen voor het gospelnummer My Desire van Kirk Franklin feat Fred Hammond. De tieners staan voor het podium, klappen enthousiast mee en worden werkelijk wild als er solo’s worden gegeven.

Als Daniel speelt, valt de mond van bassiste Grace van het Compassion project open. Ze maakt met haar rechterhand een vuist en zet die tegen haar mond. Zo goed vindt ze het. Daarna blaast drummer Joel echt het dak eraf. De zes drummers worden helemaal gek. “We kregen kippenvel”, zeggen veel jongeren als het team uitgespeeld is.

Met alles dat je hebt
Tijdens het praktische gedeelte van de workshop wordt de groep verdeeld. De vijf drummers gaan met Joel mee, de drie bassisten met Daniel, de enige pianiste met Stef, de twee gitaristen met Jordy en de vier vocals met Sharon. In korte tijd leren ze de talenten van de hoed en de rand. Sommige tieners pakken de tips heel snel op. “Practice with everything you have”, enthousiasmeert Joel de drummers. Hij doet voor hoe hij oefent en wat hij daarvoor gebruikt, de vloer bijvoorbeeld of desnoods zijn bovenbenen.

Het nummer ‘God is the strength of my heart’ wordt aan het eind van de middag door de leerlingen gespeeld met alle tips van het team. “Jullie passie en bereidheid om te leren is inspirerend”, vertelt Gilbert na het daverende applaus. “Het is een eer voor ons om hier te zijn.” En goed nieuws, want morgen zijn we er weer om nog meer fijne kneepjes van het vak aan te leren. Volgens mij gaan wij ook veel van hun leren trouwens. “Ik vond het echt heel gaaf”, zegt Daniel na het optreden.

My desire is to please You
To be more and more like Jesus
– My Desire