Meer dan dankbaar

De tweede dag op de Cahava School of Music Bangsa was nog mooier dan de eerste dag. Na de hele dag workshops te hebben gegeven, hebben we dag twee afgesloten met een concert voor de leerlingen en kinderen van een lokale school. “We zijn meer dan dankbaar”, zegt Gilbert tegen iedereen in de zaal.

De verschillende disciplines gaan ‘s ochtends in groepen uiteen. De zangers gaan met Sharon, Liesbeth en Inge mee, de enige pianiste met Stef, de drummers met Joel, de bassisten met Daniel en de gitaristen met Jordy. Tijdens de workshops wordt dieper ingegaan op bijvoorbeeld tempo, ritme en muziekgenres. Er is ruimte om vragen te stellen en er is meer persoonlijke aandacht voor de ontwikkeling van iedere leerling. Ook wordt het nummer Still geoefend, want dat wordt eind van de dag aan iedereen ten gehore gebracht.

Rustig beginnen
De zes drummers staan allemaal rondom het drumstel. Ze hebben hun drumstokken vast. Als Joel een oefening voor doet, maken hun drumstokken hetzelfde ritme als Joel. Ze observeren, luisteren en spelen het na op hun benen. Joel geeft de drummers verschillende oefeningen om hun talent naar een hoger niveau te tillen. Iedere leerling krijgt de kans om zelf achter het drumstel plaats te nemen.

Sommige leerlingen hebben zoveel talent dat ze de oefeningen gelijk door hebben. “Jij mag niet meer spelen”, grapt Joel tegen de één van de drummers die het heel goed doet. De hele groep moet vreselijk lachen. Joel bemoedigt iedere leerling en geeft tips. “Het is belangrijk om rustig te beginnen. Je moet iedere noot horen die je speelt.” Voor sommige drummers is dat lastig, die willen gelijk heel hard en snel spelen. “Begin langzaam, daarna kan je versnellen.”

Zachtjes huilen
Ook pianiste Najunda, die van Stef leert, speelt bijna eenvoudig met hem mee. Ze is 14 jaar en speelt inmiddels 7 jaar piano. Daarnaast speelt ze ook viool en wellicht nog andere instrumenten. Ze is erg leergierig. Om alles uit haar te halen, kiest Stef er voor om over tekstbeleving te praten. Samen nemen ze de tekst van het nummer Still door en praten ze over de betekenis van de woorden. Plotseling komen deze woorden van waarheid bij haar binnen en begint ze zachtjes te huilen. Bij Stef gebeurt hetzelfde.

Zijn geweldige wonderen
Met alle aanbiddingsleiders gaat Gilbert in gesprek over wat aanbidding leiden nu precies is. Voor hem zitten zangers en leerlingen die verschillende instrumenten bespelen. Ze luisteren aandachtig, zitten op het puntje van hun stoel en doen actief mee met het gesprek. Gilbert stelt ze vragen, waar ze vlot op reageren.

“Als aanbiddingsleiders dragen wij de aanwezigheid van God met ons mee. Het heeft niets te maken met een optreden”, maakt Gilbert hen duidelijk. “Het gaat erom dat we mensen tijdens de dienst in Gods aanwezigheid leiden. We willen ook iets proclameren. Proclaim His awesome wonders!”

Onder de indruk
In de lokale kerk bij het Compassion project wordt de dag afgesloten met een concert voor alle leerlingen en kinderen van de school. Ze springen, dansen en doen Caribische dansjes op de reggaeversie van Mighty To Save. De voorganger bedankt iedereen uit het team individueel en persoonlijk. “We felt really inspired by you.”

Niet alleen de voorganger is dankbaar, ook wij zijn dat. Gilbert: “Het was voor ons echt een eer om hier te zijn.” Hij bedankt de voorgangers, de muziekdocent en de talentvolle leerlingen. “Blijf vooral muziek maken. Jullie zijn zo’n zegen voor ons geweest. Wij zijn onder de indruk van jullie talent en van jullie hart.”

Dan springt Gilbert van het podium af, de muzikanten spelen nog het nummer We Are The Free. Gilbert maakt funny faces met de kinderen en springt enthousiast en ritmisch met ze mee. “Als we konden, hadden we jullie allemaal mee naar Nederland genomen”, zegt hij als de muziek echt afgelopen is. “Be the best you can be!