Levensveranderende liefde

We hebben de afgelopen dagen veel gediend bij GPDI Tomohon, waar we zowel de lokale kerk als kinderen uit het Compassion project hebben mogen inspireren. We gaven seminars en workshops over aanbidding. “It was amazing to be here”, zei Gilbert achteraf.

Sinds woensdagmiddag zijn we in Tomohon, ten zuiden van Manado op het eiland Noord-Sulawesi. Donderdag zijn we begonnen met het verzorgen van seminars en workshops. Een kleine twintig man vult de gemeente. De hele dienst wordt gedraaid door tieners. Later horen we dat dat tieners zijn van het Compassion project. Veel tieners uit de omgeving kerken trouw bij GPDI.

Een hele zenuwachtige vertaler staat naast Gilbert op het podium. Er was namelijk geen vertaler geregeld dus is een jongen uit het publiek gevraagd om te vertalen. Hij vindt het zo spannend, maar Gilbert stelt hem gerust en bemoedigt hem. “Ik ben Engels nog aan het leren”, fluistert hij bijna.

De deuren van de kerk staan open, dus we horen auto’s voorbijkomen, paard en wagen komt voorbij en heel wat getoeter. We horen ook nieuwe mensen binnenkomen en gaan zitten. Als we ons aan het eind omdraaien zijn een stuk meer stoelen gevuld dan toen Gilbert startte.

“Het gaat met aanbidding niet om ons. Wij zijn niet belangrijk. Het gaat allemaal om God en Zijn aanwezigheid. Het gaat niet om onze talenten. Het gaat allemaal om Hem en zijn liefde en genade”, spreekt Gilbert iedereen toe. Daar gaat deze hele zendingsreis #FREEDOMtour in feite om. Het gaat niet om ons en wat wij kunnen; het gaat juist om Jezus en Zijn liefde. We hopen daarom ook dat mensen aangeraakt worden door die levensveranderende liefde.

Hoe zenuwachtig de vertaler eerst ook was, aan het eind is hij een stuk meer ontspannen en spreekt hij vlotter. “Je bent nu vrij”, glimlacht Gilbert aan het eind van de seminar. Toen er gevraagd werd wie er kon vertalen, durfde niemand op te staan. Iedereen was bang, maar deze jongen stond wel op en ging ervoor. Hij liet zich niet ontmoedigen of uit het veld slaan. Hij heeft Gilberts hele seminar vertaald, zodat het publiek alles goed heeft meegekregen.

De workshops die daar opvolgen worden gegeven door Sharon, Daniel, Jordy, Stef en Joel. Gitarist Jordy vertelt wat belangrijk is als het gaat om spelen in een band. “Blijf altijd nederig en help elkaar. Voor God spelen is de grootste eer.” Daniel vertelt waarom hij ooit heeft gekozen om bassist te worden. “Een dwaze man bouwt zijn huis op het zand, maar een wijze man bouwt zijn huis op de rots. Het gaat om het fundament. Een nummer bouw je ook op een fundament. Bas en drum zijn de fundamenten van een nummer. Een bas verbindt instrumenten met elkaar en is zowel ritmisch als melodieus.”

Iedereen die een workshop geeft, vertelt trots over zijn of haar discipline. We hopen dat we de jongeren nieuwe tools hebben kunnen aanreiken om verder te groeien en om nog beter te worden in wat ze het liefste doen.